Tort wiśniowy

Ocena:

4.57 (149)

  • 2 godz. 0 min.
Nie jest trudny w przygotowaniu. W sam raz dla początkującego kucharza.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 9 łyżek cukru
  • otarta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik wydrążonych wiśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • podłużne biszkopty
  • 3 łyżki żelatyny
  • 60 dag śmietany kremówki
  • 50 dag twarogu
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 8 dag płatków migdałowych

Tort wiśniowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę z 2 łyżkami zimnej wody i łyżka cukru. Dodać żółtka i skórkę z cytryny. Dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  • Ciato pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy przez ok 15 min w temp 180, wyjąć, ostudzić. Wiśnie osączyć, z odrobiną soku rozmieszać mąkę ziemniaczaną,resztę soku zagotować,zagęścić przygorowaną mąką. Dodać wiśnie (odłożyć kilka do dekoracji). Rozsmarować na biszkopcie. Pozostawić do ostygnięcia. Biszkopciki skropić likierem. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Ubić 20 dag śmietany. Utrzeć twaróg z 4 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny. Rozpuścić spęczniałą żelatynę, wymieszać z twarogiem, dodać ubitą śmietanę i dokłanie wymieszać. Krem rozsmarować na masie wiśniowej. Przykryć skropionymi biszkopcikami.
  • Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Ubić resztę śmietany z 3 łyżkami cukru. Posmarować wierzch i boki tortu.Ozdobić odłożonymi wiśnimi. Brzegi oprószyć migdałami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne