SPOD- biszkopty wsadzamy do woreczka i walkiem do cista rozdrobic na drobne kawalki. Orzechy przypiec lekko na patelni bez tluszczu.
Bialka ubic z polowa cukru. Zoltko utrzec z reszta cukru. Bialka polaczyc delikatnie z zoltkami. Do tego dodac przesiana przez sitko make, proszek do pieczenia, biszkopty i orzechy - wymieszac. Przelozyc do formy, piec w podgrzanym piekarniku w temp. 175 st. C 25-30 minut.
Po upieczeniu spod ostudzic, przekroic wzdluz na mniej wiecej jednakowej grubosci krazki.
KREM- Toffifee drobno pokroic, smietane ubic, zelatyne rozpuscic wg. przepisu na opakowaniu wymieszac z smietana. Nastepnie smietane dzielimy na 2 rowne porcje. Do jednej dodajemy pokrojone toffifee, do drugiej czekolade w proszku. Tak aby powstaly 2 kremy.
Na spod - ca 3 cm od brzegu wykladamy krem czekoladowy (kremu jeszcze zostanie, bedzie potrzebny na wierzch tortu). Na srodek wykladamy 3/4 kremu z cukierkami toffifee, nastepnie nakladamy na to drugi krazek- docisnac.
POLEWA- cukier wymieszac z woda - zagotowac w malym garnuszku, dodac konfitury, nadal gotowac az do zgestnienia. Ta polewa posmarowac wierzch drugiego krazka.
Na srodek tortu, w formie kola wylozyc reszte kremu z toffifee, reszte tortu posmarowac pozostalym kremem czekoladowym, przyozdobic cukierkami.