tort_toffifee

Tort Toffifee

Ocena:

4.5 (172)

  • 1 godz. 30 min.
Troche inny torcik.

Składniki:

  • SPOD
  • biszkopty kocie jezyczki 100 g
  • mielone orzechy laskowe 100 g
  • 3 bialka
  • 3 zoltka
  • maka 25 g (nie 250)
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • okragla forma do pieczenia
  • ******************************************
  • KREM
  • 5 platkow zelatyny
  • 10 cukierkow toffifee
  • 500 ml kremowki
  • 1 saszetka czekolady do picia
  • *****************************************
  • INNE SKLADNIKI
  • 1 lyzka cukru
  • 2 lyzki wody
  • 30 g konfitury brzoskwiniowej
  • 16 cukierkow toffifee

Tort toffifee - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • SPOD- biszkopty wsadzamy do woreczka i walkiem do cista rozdrobic na drobne kawalki. Orzechy przypiec lekko na patelni bez tluszczu.
  • Bialka ubic z polowa cukru. Zoltko utrzec z reszta cukru. Bialka polaczyc delikatnie z zoltkami. Do tego dodac przesiana przez sitko make, proszek do pieczenia, biszkopty i orzechy - wymieszac. Przelozyc do formy, piec w podgrzanym piekarniku w temp. 175 st. C 25-30 minut.
  • Po upieczeniu spod ostudzic, przekroic wzdluz na mniej wiecej jednakowej grubosci krazki.
  • KREM- Toffifee drobno pokroic, smietane ubic, zelatyne rozpuscic wg. przepisu na opakowaniu wymieszac z smietana. Nastepnie smietane dzielimy na 2 rowne porcje. Do jednej dodajemy pokrojone toffifee, do drugiej czekolade w proszku. Tak aby powstaly 2 kremy.
  • Na spod - ca 3 cm od brzegu wykladamy krem czekoladowy (kremu jeszcze zostanie, bedzie potrzebny na wierzch tortu). Na srodek wykladamy 3/4 kremu z cukierkami toffifee, nastepnie nakladamy na to drugi krazek- docisnac.
  • POLEWA- cukier wymieszac z woda - zagotowac w malym garnuszku, dodac konfitury, nadal gotowac az do zgestnienia. Ta polewa posmarowac wierzch drugiego krazka.
  • Na srodek tortu, w formie kola wylozyc reszte kremu z toffifee, reszte tortu posmarowac pozostalym kremem czekoladowym, przyozdobic cukierkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne