Tort makowy z kremem z bialej czekolady

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.blox.pl

dodany przez: kasia1977

torty Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 155 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • - 5 jajek, rozdzielonych;
  • - 150g cukru pudru;
  • - 2 lyzki mielonych migdalow;
  • - 120g maki pszennej;
  • - 2 lyzki maki ziemniaczanej;
  • - 1 plaska lyzka proszku do pieczenia;
  • - 200g suchego maku;
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki przegotowanej, zimnej wody wymieszac z 3 lyzkami rumu. Tu zmiana - poniewaz nie uzywam (w kuchni :)) alkoholu, zrobilam poncz z 1/2szklanki zimnej herbaty, 2 lyzeczek cukru i 1 lyzeczki aromatu waniliowego.
  • Krem:
  • - 300g bialej czekolady;
  • - 400ml smietanki do ubijania - dalam cale opakowanie 600ml i bylo w porzadku (troche wiecej, jesli ktos sie lubi rozpedzic przy dekorowaniu :))

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Tak, jak obiecala autorka jest po pierwsze bardzo, bardzo latwy, a po drugie - prawdziwie spektakularny! W sam raz cos na urodziny dwulatki, kiedy trzeba wykonywac wszystkie czynnosci w towarzystwie ciekawskiego czterolatka i dzielnie dopingujacej solenizantki. Przygotowalam i poodmierzalam wszystkie skladniki na ciasto doslownie w czasie, kiedy grzala sie zupa dla dzieci :) A reszta byla juz tylko formalnoscia :)
  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
  • Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
  • Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.
  • Pierwszy blat posmarowalam jeszcze kilkoma (3?) lyzkami dzemu truskawkowego, a drugi - sosem karmelowym. Zgralo sie ladnie. Skarg nie bylo. Smakowalo? Wystarczy spojrzec na zdjecia! :):):):)))))))))))))))))))
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy