Tort kanapkowy z wędzoną szynką

Tort kanapkowy z wędzoną szynką to przysmak powstały z bochenka chleba i pasty do pieczywa. Atrakcyjny wygląd zawdzięcza prostej dekoracji. Tort kanapkowy wymaga pracy a w zamian przykuwa uwagę.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kwadratowy bochenek żytniego chleba
  • 1/2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego do nasączenia
  • „krem" : 400 g wędzonej szynki
  • mały strąk czerwonej papryki
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku w oleju z ziołami
  • do smaku: sól, pieprz, ostra wędzona papryka, suszony tymianek, musztarda
  • majonez – do odpowiedniej konsystencji
  • po 15 dag kremowego serka śmietankowego i twarożku typu kiri
  • do dekoracji: plasterki polędwicy, paski papryki, rzeżucha, kiełki, listki itp.

Przygotowanie

  1. Chleb kroimy wzdłuż bochenka na 4 „pajdy”, rozkładamy na folii spożywczej, skrapiamy bulionem, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 1 godz. Szynkę, oczyszczoną paprykę, posiekaną szalotkę i czosnek miksujemy (lub mielemy) na krem, który przyprawiamy do smaku i mieszamy z taką ilością majonezu, aby była spoista, lecz dawała się smarować.
  2. Serek i twarożek ucieramy na gładką masę, ew. dodajemy trochę majonezu. Wyjmujemy chleb, trzy pajdy smarujemy „kremem„ szynkowym, wszystkie składamy. Boki i górę smarujemy masą serową, dekorujemy. Schładzamy min. 3 godz., najlepiej całą noc.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: pasta z sera camembert i bułeczki z białego sera

 

 

 

 

 

 

 

 

szynka kanapki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy