Tort biszkoptowy z bezą i śmietanowym kremem

Tort biszkoptowy z bezą i śmietanowym kremem

tortybeza

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
  • Beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru łyżeczka octu łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Masa: kostka masła 82% dwa opakowania 180 g śmietany Zott Nature 18% tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki cukru udru
  • Orzechy: 100g orzechów (u mnie mieszanka laskowych i włoskich) 50g cukru 2 łyżki masła

Porady

Biszkopt: Białka ubijam na pianę. Następnie powoli dodaję cukier. Gdy się połączą, wlewam żółtka i dalej ubijam. Wsypuję mąki, kakao, proszek i dodaję wodę (najczęściej wlewam ją do miseczki po żółtkach i dokładnie wypłukuję resztki jajek). Miksuję do połączenia składników. Masę wlewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Są różne szkoły pieczenia biszkoptów. Ja wstawiam ciasto do lekko nagrzanego piekarnika [za każdym razem, gdy wstawiłam do już nagrzanego, ciasto ścinało się z wierzchu i nie rosło] i piekę w 180C do suchego patyczka, ok 30-40minut. Wyjmuję gorący i opieram blaszkę pod kątem o ścianę - dzięki temu nie opada. Beza: Białka ubijam na sztywno. Następnie dodaję po łyżce cukru i na koniec ocet i mąkę. Z papieru do pieczenia wycinam okrąg wielkości dna tortownicy i wykładam na niego ubitą bezę. Piekę w 160C ok 20-30 minut. Masa: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło ucieram na puch, wsypuję cukier i miksuję. Następnie dodaję po łyżce śmietanę i dalej ubijam. Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w mikrofali (ok 30-40s). Płynną czekoladę wlewam do masy i miksuję do połączenia składników. Orzechy:Masło rozpuszczam w garnku, dosypuję cukier, a gdy się rozpuści dodaję orzechy i smażę, aż się zrumienią. Gorącą masę wykładam na papier do pieczenia, rozsmarowuje i zostawiam do przestygnięcia. Od czasu do czasu mieszam, żeby się nie zbryliła. Wykonanie: Na paterę kładę biszkopt, nasączam połową ponczu i smaruję 1/3 masy. Następnie kładę placek bezowy i przykrywam go 1/3 masy śmietanowej. Kładę biszkopt, nasączam pozostałym ponczem, smaruję masą i posypuję pokruszonymi orzechami. Voila!

Wypróbuj też przepis na tort lodowy z czekoladą
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy