Podpłomyki z pomidorami

Podpłomyki to proste, a smakowite propozycje w kuchni. My polecamy upiec podpłomyki z trzema rodzajami pomidorów. Na jednym na pewno się nie skończy! Podpłomyki najlepiej smakują na gorąco.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 186 głosów)

Składniki:

  • 45 dag mąki
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • 70 dag przynajmniej trzech rodzajów pomidorów (zielone, malinowe, żółte lub ciemne, mogą być różnej wielkości)
  • 3 duże cebule
  • 6 łyżek oliwy
  • pieprz
  • 20 dag koziego twarożku
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 2 gałązki tymianku
  • łyżeczka brązowego cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy, mieszamy ze szczyptą soli, olejem i ok. 250 ml wody. Przez 5 min zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą, wkładamy na 1 godz. do lodówki. Ciasto na podpłomyki wałkujemy na blacie posypanym mąką na jak najcieńszy placek (owalny lub okrągły) lub kilka placków. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Pomidory myjemy, kroimy w poprzek w grube plastry. Kładziemy na sicie, aby w miarę możliwości odciekły. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dusimy na oliwie, oprószamy solą i pieprzem. Podpłomyki smarujemy kozim twarożkiem (zostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu), na serku rozkładamy podduszoną cebulę, na to kładziemy plastry pomidorów, przepołowione oliwki, posypujemy tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą i pieczemy 10–15 min.
  • Podpłomyki podajemy gorące, możemy jeszcze polać świeżą oliwą.

Notka redakcyjna

Przepis na ciasto na podpłomyki jest w 100% wegański. To od dodatków zależy, czy będzie to propozycja dla wegan, wegetarian czy fanów mięsa lub owoców morza. Podpłomyki w różnych wersjach smakują doskonale, więc warto poeksperymentować.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy