Tarta z kremem waniliowym

Truskawki są pyszne na surowo, bez żadnych dodatków. Ale ciasta z nimi skutecznie wodzą na pokuszenie!
Przygotowanie: 1 godzina
Pieczenie: ok. 25 minut
Porcja: 390 kcal

dodany przez: mojegotowanie

ciasto z owocami tarty Desery

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 157 głosów)


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki (25 dag)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • 1/2 l mleka
  • laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny
  • 1/2 kg truskawek

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę przesiać, posiekać  z masłem. Dodać cukier, jajka  i mleko, szybko zagnieść ciasto.  Uformować kulę, wstawić na  30 minut do lodówki.
  • Krem waniliowy: laskę wanilii  przekroić wzdłuż na pół, włożyć  do mleka, zagotować.
  • Żółtka zmiksować z cukrem.  Mieszając, dodawać przesianą  mąkę. Wlać ciepłe mleko (wyjąć  z niego wanilię). Podgrzewać,  aż krem zgęstnieje, ale nie gotować.  Posypać cukrem, żeby nie  utworzył się na nim kożuch.
  • Ciasto rozwałkować, wylepić  nim posmarowaną masłem  tortownicę o śr. 26 cm. Ciasto  przykryć pergaminem, obciążyć  ziarnami fasoli. Piec ok. 25 minut  w temp. 200°C. Pergamin i fasolę  usunąć, ciasto ostudzić.
  • Truskawki oczyścić, pokroić na  plasterki, skropić z sokiem z cytryny.  Ciasto posmarować kremem,  poukładać plasterki truskawek  tak, by nachodziły na siebie.

Kalorie: 390

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy