Tarta z bobem

Przepis na pyszną bobotartę

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 160 głosów)


Składniki:

  • 15 dag mąki
  • 7 łyżek masła
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 45 dag bobu
  • 3 cebulki dymki
  • 100 ml śmietanki
  • 6 dużych jajek
  • świeżo mielony pieprz
  • 15 dag sera feta, grubo rozdrobnionego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 5 łyżek pecorino, drobno startego
  • kilka plasterków cienko krojonej szynki dojrzewającej (można pominąć)

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Z mąki, masła, 1 i 1/2 łyżki zimnej wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 min. Rozwałkowujemy, wylepiamy wysmarowaną oliwą formę na tartę (śr. 20 cm). Przykrywamy pergaminem lub folią, na wierzch rozsypujemy np. groch, fasolę lub specjalne ceramiczne kulki i pieczemy ok. 10 min w temp. 200°C. Bób gotujemy przez 20 min, pod koniec gotowania solimy, osączamy, przelewamy zimną wodą i łuskamy. Dymkę kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na łyżkę rozgrzanej oliwy i zmiękczamy przez 1 min. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy, łączymy z bobem, cebulą, rozdrobnioną fetą, posiekaną miętą i 4 łyżkami startego pecorino. Masę wylewamy na podpieczony spód, posypujemy pozostałym pecorino i pieczemy przez 20–25 min. Podajemy na ciepło, z kilkoma plasterkami cienko krojonej szynki dojrzewającej.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy