" Tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie "

Tarta porowa w sosie serowo - śmietanowym

dodany przez: Ostra Na Słodko ostra_na_slodko

ciasta tarty dania główne zapiekanki

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 200 głosów)

Składniki:

  • - mąka - 2 szklanki
  • - masło - 100g
  • - jajko - 1 szt
  • - sól - 1 łyżeczka
  • Nadzienie:
  • - pory - 3 szt.
  • - wędlina ( jaką lubimy ) - ok. 150 g
  • - sól - szczypta
  • - pieprz - szczypta
  • - olej - 2 łyżki
  • Sos:
  • - ser żółty - 100 g
  • - ser pleśniowy ( np. lazur ) - 50 g
  • - śmietana 18% słodka - 1 szklanka
  • - jajko - 1 szt
  • - gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • - sól - 1 szczypta
  • - pieprz - szczypta

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

" tarta porowa w serowo - śmietanowym sosie " - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy.
  • Zawijamy w folię.
  • Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
  • Po tym czasie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Nakłuwamy gęsto widelcem.
  • Zapiekamy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180C.
  • Pora pokrojonego w półtalarki podsmażamy / dusimy do miękkości.
  • Dorzucamy drobno pokrojoną wędlinę.
  • Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem dusimy.
  • Ser żółty trzemy na tarce.
  • Pleśniowy drobno kroimy.
  • Mieszamy ze śmietaną i jajkiem.
  • Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
  • Nadzienie wyciągamy na podpieczone ciasto.
  • Zalewamy sosem.
  • Wkładamy do piekarnika na ok. 20 - 25 min.
  • Zajadamy ze smakiem!

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy