tarta z pieczonych buraków

Ocena:

4.54 (159)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
pyszna

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 4 buraki
  • 100 g sera feta
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki śmietany
  • Sól, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa

Tarta z pieczonych buraków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • • buraki obrać, pokroić w grubą kostkę,
  • • polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cynamonem, wymieszać,
  • • piec 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni celsjusza piekarniku,
  • • z mąki, masła,1 jajka, szczypty soli zagnieść ciasto,
  • • uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki, po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę,
  • • wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz, po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 min,
  • • 2 jajka i śmietanę rozkłócić widelcem, dodać połowę pokruszonego sera i pieprz,
  • • Na tarte wyłożyć buraki, zalać masą jajeczna, posypać resztą sera i rozgniecionymi orzechami,
  • • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez15 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne