Wegańska tarta buraczana z tofu

Przepis na wegańską tartę buraczaną to świetny pomysł na obiad. Danie, dzięki wędzonemu tofu, smakuje wyśmienicie. Jest proste w przygotowaniu i posmakuje nie tylko weganom.

Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Składniki:

  • 200 g mąki orkiszowej
    100 g semoliny (mąka z pszenicy durum)
    50 g wegańskiej margaryny
    80 ml mleka sojowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól

  • pieprz
    olej kokosowy
    1 cebula
    100 g pora
    100 g wędzonego tofu
    białe wino
    2 łyżki bulionu warzywnego
    5 czerwonych buraków
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 ząbek czosnku
    275 g tofu jedwabistego
    200 g czerwonej fasoli konserwowej
    5 łyżek oliwy
    natka pietruszki

Kroki wykonania:

  • Wyrabiamy ciasto z: mąki

  • semoliny
  • margaryny
  • mleka sojowego
  • proszku do pieczenia i łyżeczki soli. Jeśli ciasto jest zbyt suche - dodajemy trochę oleju kokosowego lub więcej mleka sojowego. Z ciasta formujemy kulę
  • zawijamy ją w ściereczkę i wstawiamy na 20 min do lodówki. Na nadzienie oczyszczamy i drobno siekamy cebulę i pora. Warzywa mocno podsmażamy z pokrojonym w kostkę wędzonym tofu na oleju kokosowym. Podlewamy winem i łyżką bulionu. Na koniec mieszamy i zestawiamy z ognia.

    4 buraki myjemy

  • gotujemy i obieramy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 2 łyżkach zimnej wody. Dwa z ugotowanych buraków drobno kroimy i miksujemy na purée z tofu jedwabistym
  • fasolą
  • czosnkiem
  • łyżką bulionu
  • oliwą i rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną. Dosmaczamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wykładamy formę do tarty papierem do pieczenia. Wykładamy dno i boki formy kruchym ciastem. Dwa pozostałe ugotowane buraki kroimy w cienkie plastry i połową z nich wykładamy dno tarty. Następnie wykładamy na nie smażone tofu z cebulą i porem
  • a na to resztę plastrów buraka. Na koniec rozkładamy na tarcie purée fasolowo-buraczane. Wkładamy tartę do piekarnika i pieczemy przez 40-45 min. Tarta będzie gotowa
  • gdy brzegi ciasta się zarumienią. Ciasto studzimy na kratce w piekarniku. Na koniec obieramy pozostałego buraka
  • ścieramy go na tarce o grubych oczkach i wraz z posiekaną natką pietruszki posypujemy nim tartę.

    Przepisy na inne tarty - z pomidorami - znajdziesz tutaj.

     

Porady

Zobacz też: yuba - wegański zamiennik kurczaka

Polecamy: przepis na buraczki do obiadu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy