suszony_pieczony_dorsz_w_smietanie

Suszony-pieczony dorsz w śmietanie

Ocena:

4.47 (175)

  • 25 godz. 0 min.
  • dla 3 osób
Przepis na suszonego - pieczonego dorsza w śmietanie.

Składniki:

  • Suszony dorsz w kawałkach, bez ości i skóry- 400g,
  • 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 opakowanie śmietany,
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatałowej,
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 łyżek stołowych startego sera żółtego,
  • 100g pokrojonych w krążki czarnych oliwek (opcjonalnie)

Suszony-pieczony dorsz w śmietanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1) Suszonego dorsza moczymy w wodzie przez 24 godziny, często zmieniając wodę.
  • Suszony dorsz zawiera średnio 20% soli, odpowiednio długi czas moczenia
  • spowoduje jego odsolenie.
  • 2) Smażymy ziemniaki pokrojone w kostkę w ten sposób, aby były bardziej ugotowane
  • niż usmażone.
  • 3) Smażymy cebulę i dodajemy do niej pokrojonego w kostkę dorsza. Pieprzymy i
  • dodajemy pokruszone listki laurowe. Dusimy razem przez około 20 minut.
  • 4) W miseczce mieszamy mleko z mąką, dodajemy gałkę muszkatałową.
  • 5) Dodajemy do ryby, mieszamy.
  • 6) Przenosimy całość do miski, dodajemy ziemniaki i oliwki (opcjonalnie). Mieszamy
  • wszystko dokładnie.
  • 7) Przenosimy do naczynia żaroodpornego.
  • 8) Na wierzchu rozprowadzamy śmietanę, posypujemy tartym żółtym serem, pieprzymy i
  • dodajemy troszeczkę gałki muszkatałowej.
  • 9) Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180-200 stopni celcjusza.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne