Sufleciki kukurydziane z glazurowanymi wątróbkami z drobiu
Ocena:
4.56
(142)
35 min.
dla 1 osoby
kukrydza bardzo dobrze wpływa na pracę naszego serca ponadto jest sycąca.
Składniki:
170 g kukurydzy z puszki
60 g mąki
30 g mleka
1 jajko
1 żółtko
250 g śmietany
sól
pieprz
masło do smarowania foremek
150-200 g wątróbek drobiowych
150 ml sos pieczeniowy
100 ml olej do smażenia
cukier
ew. świeży szczypiorek
zioła do dekoracji
Sufleciki kukurydziane z glazurowanymi wątróbkami z drobiu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zmiksować 120 g kukurydzy, mąkę ziemniaczaną, mleko, jajko i żółtko. Dodać śmietanę, przyprawić. 50 g kukurydzy odłożyć do wysypania natłuszczonych masłem foremek. Masę przelać do foremek, piec 10 minut w temp. 200 st. C.
W czasie pieczenia suflecików podsmażyć na oleju wątróbki z dodatkiem cukru, podlać sosem pieczeniowym, dusić około 5 minut.
Upieczone sufleciki wyjąć z pieca, udekorować glazurowanymi wątróbkami i ziołami, podawać na ciepło. Więcej na http://smaker.pl/kulinarne-fajerwerki