Strogonoff z sarny

Strogonoff z sarny

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 154 głosów)

Składniki:

  • 80 dag combra lub udźca z sarny
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • duża cebula
  • 25 dag leśnych grzybów lub pieczarek
  • 25 dag korniszonów
  • 5 dag przecieru pomidorowego
  • 15–20 kaparów
  • liść laurowy
  • łyżka musztardy
  • sól l pieprz
  • łyżeczka mąki
  • 6 łyżek białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietanki
  • cytryna

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na sarninę - Strogonoff z sarny
  • Mięso kroimy w paski, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 4–5 min, osączamy, płuczemy, osuszamy. Słoninę kroimy w drobne paski, zesmażamy. Skwarki wyjmujemy na talerzyk, na tłuszczu szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy umyte, pokrojone w cienkie plasterki grzyby, rozdrobnione korniszony i mięso. Całość przysmażamy na ostrym ogniu.
  • Przecier pomidorowy rozprowadzamy niewielką ilością wody, polewamy mięso. Dodajemy kapary, liść laurowy, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia sos spod mięsa odparowujemy, oprószamy mąką, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zaprawiamy śmietanką, podgrzewamy, ew. przyprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami z wody.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy