Słodkie krokiety

Ocena:

4.43 (156)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Deserowa wersja krokietów

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju (do smażenia)
  • Farsz:
  • 25 dkg chudego twarogu
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 4 łyżki kremu czekoladowego z nutą toffi (patrz moje wcześniejsze przepisy)
  • Do panierowania:
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej do smażenia

Słodkie krokiety - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dolewamy mleko i olej, wsypujemy sól i mąkę – ciągle ubijając. Ciasto ma mieć konsystencję nieco gęstszą od słodkiej śmietany (regulujemy ją ilością mąki). Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki, od czasu do czasu polewając patelnię kilkoma kroplami oleju.
  • Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Dodajemy ser i zgniatamy go widelcem w misce do chwili, kiedy dokładnie połączy się z żółtkami. Na końcu dodajemy śmietanę i jeszcze raz dokładnie mieszamy masę.
  • Każdy naleśnik smarujemy kremem czekoladowym, kładziemy na niego łyżkę sera i zawijamy jak krokieta.
  • Białko rozkłócimy z cukrem i panierujemy w nim krokiety. Smażymy po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne