Śledzie z gruszką

Bardzo smaczne śledzie, polecam.

dodany przez: Anullka anullka

przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 188 głosów)

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych matias
  • posiekany szczypiorek
  • 1/4 szklanki syropu z gruszek(z puszki lub kompotu)
  • 1 połówkę gruszek z puszki lub kompotu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 cebule cukrowe
  • pieprz
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Śledzie z gruszką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Płaty śledziowe wymoczyć około 2 godzin, zmieniając 2 razy wodę, dokładnie odsączyć.Pokroić w kawałki i ułożyć w salaterce.
  • Cebulę drobno posiekać, dodać pokrojone drobno gruszki z syropu, posypać delikatnie solą i pieprzem, wymieszać i ułożyć na śledziach.
  • Oliwę wymieszać z syropem i sokiem z cytryny, zalać śledzie.Szczypiorek posiekać i posypać po wierzchu, odstawić na 1 godz w chłodne miejsce.
  • Smacznego.
  • Śledzie smakują wyśmienicie, właśnie zjedliśmy na kolację.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy