sledzie_z_pomaranczami

Śledzie z pomarańczami

Ocena:

4.48 (179)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

Nowe, niecodzienne połączenia smakowe. Trzeba czymś zaskoczyć rodzinkę przy świątecznym stole.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 pomarańcza (wyparzona i umyta)
  • 2 cebule
  • 6 goździków
  • olej rzepakowy

Śledzie z pomarańczami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną).
  • Cebulę kroimy w pióra. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1 minutę. Następnie wrzucamy do lodowatej wody by ją schłodzić. Cebulę blanszujemy po to aby nie zaczęła po kliku dniach fermentować. Tym sposobem śledzie postoją dłużej.
  • Wymoczone filety kroimy na ukośne kawałki.
  • Pomarańcze kroimy w ćwiartki.
  • Do słoika wkładamy po kilka kawałków śledzi, pomarańczy i cebuli. Wrzucamy po 1 goździku i tak naprzemiennie - śledzie, pomarańcz, cebula, goździk. Wszystko dobrze uciskamy. Na samym końcu śledzie zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na min. 24h

Porady

Wypróbuj przepis na śledzie w zalewie octowej

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne