Schab pieczony z białą kiełbasą i sosem żurkowym

Schab pieczony musi znaleźć się na naszym stole na Wielkanoc - będzie pysznym elementem świątecznego obiadu.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,2 kg schabu
  • 2 białe kiełbasy
  • 10 małych cebulek
  • główka czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml zakwasu na żur
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki świeżej rzeżuchy

Przygotowanie

  1. Mieszamy olej, sproszkowany czosnek, sól i pieprz. Schab czyścimy, robimy nacięcie przez środek i smarujemy marynatą od środka i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na noc. W nacięcie w schabie wkładamy – jedna za drugą – białe kiełbasy.
  2. Nafaszerowane mięso razem z marynatą, obranymi cebulami i lekko nadgniecioną główką czosnku wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 60 min. Na 10 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw.
  3. Robimy sos żurkowy: rozgrzewamy masło, oprószamy mąką i zasmażamy na złoto. Dolewamy zakwas na żur, mleko, podgrzewamy razem do zgęstnienia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Pokrojony w plastry schab podajemy na gorąco, polany sosem żurkowym, z upieczonymi cebulkami, posypany świeżą rzeżuchą.
  5. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
mięso Wielkanoc schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy