Schab pieczony musi znaleźć się na naszym stole na Wielkanoc - będzie pysznym elementem świątecznego obiadu.
Składniki:
3 łyżki oleju
łyżeczka mielonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1,2 kg schabu
2 białe kiełbasy
10 małych cebulek
główka czosnku
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
200 ml zakwasu na żur
100 ml mleka
sól, pieprz
2 łyżki świeżej rzeżuchy
Schab pieczony z białą kiełbasą i sosem żurkowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mieszamy olej, sproszkowany czosnek, sól i pieprz. Schab czyścimy, robimy nacięcie przez środek i smarujemy marynatą od środka i na zewnątrz. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na noc. W nacięcie w schabie wkładamy – jedna za drugą – białe kiełbasy.
Nafaszerowane mięso razem z marynatą, obranymi cebulami i lekko nadgniecioną główką czosnku wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 60 min. Na 10 min przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw.
Robimy sos żurkowy: rozgrzewamy masło, oprószamy mąką i zasmażamy na złoto. Dolewamy zakwas na żur, mleko, podgrzewamy razem do zgęstnienia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pokrojony w plastry schab podajemy na gorąco, polany sosem żurkowym, z upieczonymi cebulkami, posypany świeżą rzeżuchą.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017