Schab faszerowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°c. Mięso rozcinamy wzdłuż, pod kątem, tak aby powstał duży prostokąt. Płat mięsa kładziemy na arkuszu papieru lub folii i przykrywamy drugim arkuszem, lekko rozbijamy tłuczkiem, aby wyrównać grubość płata. Zdejmujemy papier lub folię i oprószamy mięso z obu stron solą i pieprzem. grzanki zalewamy bulionem, aby lekko zmiękły. Mieszamy z jabłkami, żurawinami, orzechami, szalotkami, miodem i rozmarynem. mieszaninę rozkładamy na powierzchni schabu. Począwszy od najkrótszego boku mięso zwijamy ciasno i sznurujemy nicią kuchenną. Możemy roladę owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówceprzez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Pieczeń umieszczamy w natłuszczonej brytfannie i pieczemy ok. 1 godz., podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Przed podaniem mięso powinno odpocząć ok. 10 min. Kroimy je na 1,5-cm plastry. Możemy podać z salsą z żurawin.
Komentarze