Sandacz z sosem grzybowym

A może zamiast karpia, sandacz? Usmażony na złoto, z chrupiącą skórką, będzie godnym zastępstwem. I do tego ten sos grzybowy!

rybaSosysos grzybowy

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 153 głosów)

Składniki:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 150 ml kwaśnej śmietany 30%
  • 50 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • 4 ładne filety z sandacza
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • 2–3 łyżki masła
  • koperek

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby moczymy przez noc, gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. osączamy (płyn z gotowania zostawiamy) i kroimy w cienkie paseczki. Śmietanę, wino, grzyby i wywar z ich gotowania łączymy i gotujemy ok. 30 min, tak aby sos zgęstniał. przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Filety osuszamy i dzielimy na porcje, oprószamy solą i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto; pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy masło. przykrywamy i dusimy 2–3 min. podajemy z sosem i świeżo posiekanym koperkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Sandacza możemy też zapiec: filety układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, wlewamy 2 łyżki wody, przykrywamy i pieczemy 20 min w temp. 180°C. Gdy ryba jest na wpół twarda odkrywamy, oblewamy ją sosem grzybowym i śmietaną, pieczemy kolejne 15–20 min, aż śmietana się pięknie przyrumieni.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy