Sandacz z sosem grzybowym

A może zamiast karpia, sandacz? Usmażony na złoto, z chrupiącą skórką, będzie godnym zastępstwem. I do tego ten sos grzybowy!

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 150 ml kwaśnej śmietany 30%
  • 50 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • 4 ładne filety z sandacza
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • 2–3 łyżki masła
  • koperek

Przygotowanie

  1. Grzyby moczymy przez noc, gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. osączamy (płyn z gotowania zostawiamy) i kroimy w cienkie paseczki. Śmietanę, wino, grzyby i wywar z ich gotowania łączymy i gotujemy ok. 30 min, tak aby sos zgęstniał. przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Filety osuszamy i dzielimy na porcje, oprószamy solą i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto; pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy masło. przykrywamy i dusimy 2–3 min. podajemy z sosem i świeżo posiekanym koperkiem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Sandacza możemy też zapiec: filety układamy w naczyniu wysmarowanym masłem, wlewamy 2 łyżki wody, przykrywamy i pieczemy 20 min w temp. 180°C. Gdy ryba jest na wpół twarda odkrywamy, oblewamy ją sosem grzybowym i śmietaną, pieczemy kolejne 15–20 min, aż śmietana się pięknie przyrumieni.
 

wigilia Grzyby Boże Narodzenie ryba sos Święta sandacz Sos grzybowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze