Sałatka z zielonych pomidorów

Pyszne i oryginalne - sałatka z zielonych pomidorów to przetwory, które warto przygotować. Łączy w słodycz i pikantność - sałatka z pomidorów urozmaici wasze menu!

Sałatki

Ocena:

(średnia 4.46 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • zalewa:
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 dag cukru
  • 3 dag soli
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory myjemy, blanszujemy we wrzątku przez 3 min.
  • Następnie zanurzamy w zimnej wodzie, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry.
  • Cebule myjemy i czyścimy, zanurzamy na chwilę we wrzątku, kroimy w plastry.
  • Pomidory i cebule układamy w słoikach.
  • Przygotowujemy zalewę:
  • 2 szklanki wody, ocet jabłkowy, cukier, sól, gorczyce i pieprz gotujemy w rondlu.
  • Wrzącą zalewą zalewamy sałatkę w słoikach, zostawiając 2-cm przestrzeń od górnego brzegu.
  • Szczelnie zamykamy, pasteryzujemy 25 min w temp. 85°C.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy