"Sałatka z zielonych pomidorów"

Doskonały sposób, by zimą przypomnieć sobie smak lata.. ;)

Przetwory

Czas przygotowania:
220 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg niewielkich, zielonych pomidorów
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 1 długa papryczka chilli
  • 1 biała cebula
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 liści laurowych
  • 0,5 l wody
  • 125 ml octu z białego wina
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 6 ząbków czosnku
  • Dodatkowo:
  • trzy 400 ml słoiki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Słoiki wyparzamy, nakrętki przecieramy spirytusem, a następnie czystą
  • ściereczką.
  • Pomidory kroimy w plasterki i układamy na dnie słoika do połowy
  • wysokości słoika.
  • Następnie dodajemy paprykę, cebulę, czosnek oraz kilka plasterków
  • chilli, przykrywamy warstwą pomidorów.
  • Po wypełnieniu słoików odstawiamy je i gotujemy marynatę.
  • Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy do niej ocet winny, ziarenka
  • pieprzu oraz ziela angielskiego oraz liście laurowe.
  • Gotujemy na niewielkim ogniu.
  • Kiedy marynata zacznie nabierać temperatury, dodajemy do niej cukier
  • oraz sól i energicznie mieszamy.
  • Wrzącą marynatą zalewamy pomidory , mocno zakręcamy i pozostawiamy na
  • trzy - cztery godzinki.
  • Po całkowitym wystygnięciu pasteryzujemy słoiki przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy