Chińska Surówka z Białej Kapusty

Chińska surówka podawana w barach azjatyckich.

SałatkiSurówkiPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 206 głosów)

Składniki:

  • 1 biała kapusta, poszatkowana
  • 2 marchewki, grubo potarte
  • 1 szklanka (250ml) - ocet ryżowy
  • 1 szklanka cukru (200g)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (120ml)
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Do średniego rondla wlewamy szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju roślinnego, szklankę białego cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru oraz soli.
  • 2. W dużym garnku mieszamy białą poszatkowaną kapustę, dwie grubo starte marchewki oraz cztery zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.
  • 3. Wymieszaną surówkę zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie chińska surówka jest gotowa. To własnie prostota sprawia, że kuchnia chińska jest tak smaczna i popularna na całym świecie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy