Sałatka z bakłażanów, pomidorów i papryki

Apetyczna, łatwa do zrobienia i ciesząca oko swymi barwami sałatka.

SałatkiSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.6 z 199 głosów)

Składniki:

  • 30 dag - bakłażanów,
  • 3 szt - pomidory,
  • 2 szt - papryki,
  • 1 pęczek - dymki,
  • 2 łyżki - oliwy,
  • 3 łyżki - suszonego oregano,
  • sól
  • sos;
  • sok z - 1 cytryny,
  • 2 łyżki - utartego sera gouda.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bakłażany umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na kilkanaście minut.
  • Wyłożyć na sitko i odcedzić gorzki sok, który wydzielił się z bakłażanów.
  • Osuszyć w papierowym kuchennym ręczniku.
  • Usmażyć na gorącej oliwie.
  • Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić na cząstki.
  • Paprykę upiec w piekarniku, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
  • Dymkę umyć, osuszyć, posiekać szczypior a cebulkę pokroić w półkrążki.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać sola i suszonym oregano, skropić pozostała oliwa.
  • Sos:
  • Utarty ser dodać do wyciśniętego z cytryny soku i ucierać razem na gładki sos.
  • Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.
  • Można udekorować lub nie wg własnej woli - ja udekorowałam surową papryką cząstkami śliwki węgierki, zielonym ogórkiem i natką z fenkuła czy fenkułu?
  • Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy