Sałatka warstwowa z serem Salami/ propozycja świąteczna

Salami marki Serenada to dojrzewający ser z aksamitnie miękkim miąższem. Zgrabnie łączy smak polskiego, wyjątkowego mleka z najlepszymi serowarskimi recepturami z całego świata.   

dodany przez: Promocja

Sałatki

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)


Składniki:

  • 1 mała sałata lodowa (lub połówka dużej)
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 200 g sera Salami Serenada
  • 100 g boczku parzonego wędzonego w plastrach
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1.

    Umytą sałatę pokroić, groszek odsączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce (średnie oczka). 

  • 2.

     Boczek pokroić na małe kawałki, następnie podsmażyć na patelni, odłożyć na ręcznik papierowy.

  • 3.

     Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki, jajka w kostkę, szczypiorek posiekać.

  • 4.

    Tak przygotowane składniki układać w dużej misce (najlepiej przezroczystej) warstwami w następującej kolejności: sałata, cebula, pomidory, groszek, jajka, szczypiorek, ser Salami, boczek. 

  • 5.

     Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Podawać razem z sałatką, wymieszać sałatkę z sosem tuż przed podaniem.

Porady

Delikatny i lekko aromatyczny smak sera Salami jest idealnym uzupełnieniem zdrowego śniadania, szybkiej przekąski, a nawet – wykwintnej kolacji.
www.serenada.com.pl
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy