Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych

Ocena:

4.45 (196)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych świetnie sprawdzi się na grilla, ale i nie tylko. Połączenie podpieczonych na ruszcie ziemniaczków, delikatnych w smaku ogórków, rzodkiewki, szczypioru, cebuli czerwonej, jakościowego sera białego i aromatycznego dressingu na bazie musztardy z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatkę można też przygotować bez użycia rusztu – smakuje równie dobrze! 

Składniki:

  • młode ziemniaki  1000 g

  • olej rzepakowy  250 g

  • czosnek  4 ząbki

  • czerwona cebula  120 g

  • ogórek  500 g

  • rzodkiewka  180 g

  • dymka  80 g

  • koperek  1 pęczek

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • musztarda  2 łyżki stołowe

  • ocet jabłkowy  1 łyżka stołowa

  • cukier  0.5 łyżeczki

  • ser biały  250 g

Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grillowanie młodych ziemniaków: Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i przecinamy na połówki. Czosnek sieczemy na drobno. W małym naczyniu łączymy go z 100 g oleju rzepakowego, solą i pieprzem. Gotową marynatą równomiernie polewamy ziemniaczki. Przekładamy je na ruszt i grillujemy do miękkości, od czasu do czasu je obracając.  

  • Krok 2:

    Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych: Czerwoną cebulą kroimy w piórka, a ogórki i rzodkiewki w plasterki. Dymki wraz ze szczypiorkiem tniemy w krążki. Koper sieczemy na drobno. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, dodajemy upieczone ziemniaki i dokładnie mieszamy. W małym naczyniu łączymy 150 g oleju, musztardę, cukier, ocet, sól i pieprz. Gotowym dressingiem polewamy zawartość miski. Ser biały kroimy w drobną kostkę i układamy na wierzchu sałatki z ziemniakami. Podajemy.

Porady

  • Pogoda nie sprzyja grillowaniu? Żaden problem! Sałatkę z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych można także przygotować w domu. Wystarczy umieścić ziemniaki na około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Efekt końcowy będzie równie smaczny!
  • Sałatkę z ogórków małosolnych i ziemniaków można także przyrządzić w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić podany w przepisie ser biały jego roślinnym odpowiednikiem. Znaleźć je można w wybranych hipermarketach i sklepach z żywnością wegańską. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu marynowane tofu.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem dressingu musztardowego, możecie polać sałatkę z ziemniaków i ogórków małosolnych smacznym sosem czosnkowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy wymieszać ze sobą jogurt naturalny (150 g), majonez (50 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), cukier (2 g), sól oraz pieprz. 
  • Przechowywana w lodówce sałatka z młodych ziemniaków i ogórków zachowa świeżość przez około 2–3 dni. 
  • Szukacie innych, ciekawych pomysłów na wiosenną sałatkę? Sprawdźcie nasz przepis na sałatkę z młodych ziemniaków z wołowiną.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych – dodatki

Podstawowy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków z ogórkiem jest niezwykle prosty. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie ziemniaki, ogórki małosolne, rzodkiewka, cebula oraz ulubiony dressing. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by delikatnie go urozmaicić. Można pokusić się o dodanie kukurydzy konserwowej, pomidorków koktajlowych, grillowanej cukinii czy papryki. 

Smak sałatki z ogórkami małosolnymi można także urozmaicić, dodając do niej ugotowane na twardo jajka. Można również dorzucić do niej jakościową szynkę gotowaną lub podsmażony boczek. W takiej wersji całość polecamy zaserwować w towarzystwie gęstego sosu majonezowego lub dressingu na bazie kwaśnej śmietany. 

Sałatki na grilla – inne pomysły 

Szukacie inspiracji na ciekawe i smaczne posiłki, które można spożywać na świeżym powietrzu. Koniecznie spróbujcie sałatki ziemniaczanej do grilla z dodatkiem roszponki, rzodkiewki i oczywiście zimniaków (młodych lub starych). Polecamy serwować ją w towarzystwie pysznego dressingu miodowo–musztardowego – w takiej wersji z pewnością zachwyci wszystkich domowników. 

Dania z rusztu równie dobrze komponują się z lekką sałatką z cykorii. Najczęściej dodaje się do niej również sałatę lodową i aromatyczną gorgonzolę. Latem można także pokusić się o przygotowanie prostej sałatki z granatem i figami. Oprócz owoców do jej przyrządzenia potrzebna będzie rukola, cykoria oraz szynka parmeńska. Całość można dodatkowo obsypać tartym parmezanem i wymieszać z dressingiem na bazie oliwy z oliwek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne