Ryba zapiekana z warzywami w sosie serowo-czosnkowym

Pyszne filety mintaja przekładane warzywami, oblane sosem śmietanowo-serowo-czosnkowym.

Dodany przez:

Ryba zapiekana z warzywami w sosie serowo-czosnkowym

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.14 z 7 głosów)

Składniki

  • – 6 kostek z mintaja np. z Biedronki
  • – kilka różyczek brokuła
  • – kilka różyczek kalafiora
  • – 2-3 średniej wielkości marchwie
  • – 2 garści fasolki szparagowej
  • – 30 dag sera żółtego
  • – 500ml śmietany 18%
  • – 2 ząbki czosnku
  • – sól, pieprz, olej do smażenia, mąka

Przygotowanie

  1. Filety z mintaja rozmroź, obtocz w mące i smaż na oleju.
  2. Brokuła, kalafiora i marchew lekko podgotuj aż zmiękną.
  3. Układaj w naczyniu na przemian rybę, kalafior, brokuł, marchew, fasolka.
  4. Przygotuj sos śmietanowy:
  5. śmietana+ wyciśnięte ząbki czosnku+ sól i pieprz+ garść starkowanego sera żółtego.
  6. Powstałym sosem zalej rybę z warzywami a wierzch posyp pozostałą ilością sera żółtego. Zapiekaj w 170’C z termoobiegiem aż do momentu zarumienienia się sera na złocisty kolor.
ryby warzywa obiad zapiekanka mintaj ryba z warzywami zapiekanka rybna ryba w sosie ryba pieczona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze