Ryba zapiekana z warzywami w sosie serowo-czosnkowym

Pyszne filety mintaja przekładane warzywami, oblane sosem śmietanowo-serowo-czosnkowym.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 177 głosów)

Składniki:

  • – 6 kostek z mintaja – kilka różyczek brokuła
  • – kilka różyczek kalafiora
  • – 2-3 średniej wielkości marchwie
  • – 2 garści fasolki szparagowej
  • – 30 dag sera żółtego
  • – 500ml śmietany 18%
  • – 2 ząbki czosnku
  • – sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety z mintaja rozmroź
  • obtocz w mące i smaż na oleju.
  • Brokuła
  • kalafiora i marchew lekko podgotuj aż zmiękną.
  • Układaj w naczyniu na przemian rybę
  • kalafior
  • brokuł
  • marchew
  • fasolka.
  • Przygotuj sos śmietanowy:
  • śmietana+ wyciśnięte ząbki czosnku+ sól i pieprz+ garść starkowanego sera żółtego.
  • Powstałym sosem zalej rybę z warzywami a wierzch posyp pozostałą ilością sera żółtego. Zapiekaj w 170’C z termoobiegiem aż do momentu zarumienienia się sera na złocisty kolor.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy