rozyczki_z_masy_cukrowej

Różyczki z masy cukrowej

Ocena:

4.45 (148)

  • 60 min.
  • dla 1 osoby

Szybka i słodka dekoracja tortu. Łatwa do zrobienia a i bardzo efektowna.

Składniki:

  • Masa cukrowa - duża porcja:
  • 35 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 g glukozy
  • 400 g cukru pudru

Różyczki z masy cukrowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie, dodać glukozę i wymieszać. Wystudzić a następnie dodać cukier puder i utrzeć na gładką masę podobną do plasteliny.Masę można barwić na różne kolory. Aby uzyskać kolor różowy kwiatków, należy do masy dodać galaretkę truskawkową lub wiśniową. Sam proszek. Podana porcja jest na dużą ilość masy, dlatego trzeba ją zmniejszyć i dostosować do potrzeb. Teraz tylko trzeba ruszyć wyobraźnią i zacząć tworzyć. Z masy tej można zrobić nie tylko kwiaty ale i inne elementy dekoracji tortu. Czas przygotowania masy to około 10-15 minut.
  • Gotową masą można rozwałkować cienko i wykrawać kieliszkiem krążki które zwija się w ruloniki i łączy ze sobą. Kolejne płatki przykłada się do ruloniku i formuje nadając ładny kształt płatka róży. Można też zrobić różnej wielkości kulki i spłaszczać je w palcach. Moje robione są pierwszy raz, więc nie są popisem mistrzyni. Ale myślę że wyszły całkiem dobrze.
  • Życzę powodzenia i miłej zabawy w lepieniu :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne