Rolada z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubić.Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać.
W drugim naczyniu wymieszac make z proszkiem kakao, delikatnie na najnizszych obrotach miksera wsypywac do masy i wymieszac, potem wsypac starta czekolade wymieszac łyzką delikatnie. Ma to byc puszysta masa.
Przygotować ręczniczek najlepiej taki z płutna (ściereczka), posypać lekko cukrem waniliowym.
Płaską formę o wymiarach okolo 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec w 180 stopniach 12- 15 min. Nie można spiec zabardzo zeby nie pękała przy zwijaniu.
Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego boku (lub krotszego wtedy rolada bedzie grubsza, a krotsza). Pozostawić w takiej formie do ostudzenia. Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, zwijamy ja ze ściereczką na gorąco.
Masa: Zmiksować wszystkie składniki wymienione wyżej. Uwaga: nie wiem czemu ale 3 razy robiłam ten krem z serkiem mascarpone piątnicy i mi się warzyło, natomiast mascarpone z lidla jest super:)
Rozwinąć delikatnie rolade, polożyc krem na to wiśnie (i borówki), zwinąć spowrotem (bez ściereczki:) ) trzymać w lodówce.
Komentarze