Rolada z budyniem czekoladowym

Ocena:

4.49 (192)

  • 35 min.
Bardzo tania i bardzo prosta rolada.
Doskonała na przyjęcie tanio ale smacznie gości na święta.

Składniki:

  • 1 szklanka cukier puder,
  • 3 sztuki jaja,
  • 100 ml woda,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 szklanka mąka tortowa,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Rolada z budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę
  • A do ubitej piany dodajemy pozostałe składniki na ciasto.
  • Wszystko dokładnie miksujemy i wylewamy na wyłożoną foremkę papierem i posmarowanym olejem. (FOREMKA PROSTOKĄTNA)
  • To rozsmarowaniu równo ciasta , wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 15-17min w temperaturze 200stopni.
  • Po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę i rolujemy.
  • Odkładamy do ostygnięcia.
  • Masa:
  • 1 budyń czekoladowy
  • 40-45g margaryny lub masła
  • (tu w zależności czy ktoś woli słodsze czy mniej słodkie) ja dałem około 5 łyżek cukru pudru.
  • 500 ml mleka
  • A kiedy nam rolada stygnie przygotowujemy krem czyli inaczej budyń (zgodnie z informacją na opakowaniu) Po czym dodajemy masło lub margarynę i cukier.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy na roladę i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Przy podaniu posypujemy roladę kakao.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne