Rolada z budyniem czekoladowym

Bardzo tania i bardzo prosta rolada. Doskonała na przyjęcie tanio ale smacznie gości na święta.

Dodany przez:

Rolada z budyniem czekoladowym

Rolady

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 szklanka cukier puder,
  • 3 sztuki jaja,
  • 100 ml woda,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 szklanka mąka tortowa,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę
  2. A do ubitej piany dodajemy pozostałe składniki na ciasto.
  3. Wszystko dokładnie miksujemy i wylewamy na wyłożoną foremkę papierem i posmarowanym olejem. (FOREMKA PROSTOKĄTNA)
  4. To rozsmarowaniu równo ciasta , wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 15-17min w temperaturze 200stopni.
  5. Po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę i rolujemy.
  6. Odkładamy do ostygnięcia.
  7. Masa:
  8. 1 budyń czekoladowy
  9. 40-45g margaryny lub masła
  10. (tu w zależności czy ktoś woli słodsze czy mniej słodkie) ja dałem około 5 łyżek cukru pudru.
  11. 500 ml mleka
  12. A kiedy nam rolada stygnie przygotowujemy krem czyli inaczej budyń (zgodnie z informacją na opakowaniu) Po czym dodajemy masło lub margarynę i cukier.
  13. Wszystko dokładnie mieszamy.
  14. Dodajemy na roladę i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  15. Przy podaniu posypujemy roladę kakao.
konkursy deser przepisy wielkanocne
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze