Racuszki z ricottą

Pyszne, delikatne racuszki z serkiem ricotta. nie tylko na tłusty czwartek:)

dodany przez: jambalaya jambalaya

desery ciastka pączki racuchy

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 171 głosów)

Składniki:

  • * 250 g sera ricotta fresca
  • * 2 jajka
  • * 1/2 szklanki mąki pszennej
  • * szczypta soli
  • * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
  • * 1 łyżeczka brązowego cukru
  • * 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
  • * cukier brązowy do obtoczenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Racuszki z ricottą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W dużej misce zmiksować ricottę z jajkami. Dodać wszystkie sypkie składniki. Zmiksować ponownie.
  • W głębokiej patelni (lub woku) rozgrzać olej. Szprycę
  • z szerokim okrągłym otworem napełnić masą serową. Wyciskać tworząc ślimaczki, zawijasy -
  • bezpośrednio na patelnię z olejem. Smażyć z obu stron
  • na złociście brązowy kolor. Wyciągać łyżką durszlakową,
  • wkładać do miseczki z cukrem, wstrząsnąć aby cukier
  • oblepił racuszki. Przełożyć na ręcznik papierowy.
  • Najlepiej podawać z ulubioną kawą :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy