Racuchy z krewetek z sosem curry

Przepis na racuchy z owocami morza

racuchyPlacki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 176 głosów)

Składniki:

  • 50 dag dużych krewetek surowych 31/40*
  • 1/3 pora
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 jajka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka kokosowego
  • łyżeczka pasty curry

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Krewetki kroimy – każdą na 4 części, aby powstała swego rodzaju kostka, następnie mieszamy z posiekanym porem i sosem sojowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie mieszamy
  • Jajka roztrzepujemy z sokiem z cytryny i dodajemy do masy krewetkowej, dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy łyżką na rozgrzaną suchą patelnię, formując racuchy o śr. 6 cm.
  • Smażymy na średnim ogniu po 2–3 min z każdej strony. Śmietanę mieszamy z mlekiem kokosowym i curry, gotujemy, aż odparuje i zgęstnieje, doprawiamy sosem sojowym.
  • Gotowe racuchy podajemy z sosem. Krewetki można zastąpić pokrojonym w kostkę tofu lub pstrągiem.

Porady

* ta liczba określa, ile obranych krewetek wchodzi na funt wagi – w tym wypadku jest to 31–40 sztuk, czyli chodzi o spore okazy
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy