Por duszony z marchewką

Ocena:

4.44 (147)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Doskonały dodatek do obiadu.

Składniki:

  • ok. 25 cm kawałek dużego pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Por duszony z marchewką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Por (białą i jasnozieloną część) oczyścić i pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i marchewkę dodać do cebuli z czosnkiem. Wymieszać i smażyć razem 2-3 minuty, cały czas mieszając. Do warzyw dodać masło roślinne, cukier, trochę soli i pieprzu, wlać pół szklanki wody. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości, co chwilę mieszając. Jak prawie cały płyn odparuje, warzywa oprószyć mąką. Wymieszać i jeszcze chwilkę podsmażać. Podawać jako dodatek do obiadu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne