Placki kukurydziano-brokułowe

Placki doskonałe na lunch lub kolację - lekkie i pyszne!

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 15 dag brokułów
  • 15 dag kukurydzy cukrowej, odsączonej
  • 2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
  • 8 dag sera cheddar, tartego
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • 15 dag mąki
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Brokuły myjemy, osuszamy i rozdzielamy na różyczki. Blanszujemy je w osolonym wrzątku przez 6–8 min. Osączamy, kroimy w kostkę. Brokuły łączymy z kukurydzą, cebulą, serem i bazylią, dodajemy mąkę, jajko, mleko, sos chili, sól i pieprz. Mieszamy. Łyżką formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Najlepiej podać je od razu, tak aby były chrupiące.
  2. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Placki brokuły kukurydza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze