Placek ze śliwkami i twarogiem

Placek ze śliwkami i twarogiem to prosty przepis na jesienne ciasto drożdżowe. Twaróg nadaje wilgotności a słodka kruszonka kusząco chrupie. Zobacz placek z twarogiem i śliwkami na rodzinne spotkania.

ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 176 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 85 ml ciepłego mleka
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżka cukru
  • 350 g mąki
  • 850 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • wypełnienie:
  • 400 g twarogu, mielonego
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g uprażonych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 60 g mąki
  • 60 g masła
  • 200–300 g śliwek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, cukrem oraz 5 dag mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min. Roztopione masło lekko ubijamy z jajkami oraz cukrem. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek, dodajemy zaczyn drożdżowy, masło z jajkami i cukrem, szczyptę soli oraz olej. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz. w ciepłe miejsce. Twaróg łączymy z cukrem, jajkami, mąką ziemniaczaną i ekstraktem z wanilii.
  • Orzechy miksujemy z cukrem oraz cynamonem za pomocą blendera. Do powstałej kruszonki dodajemy mąkę oraz masło. Łączymy, formując w palcach grudki. Wstawiamy do lodówki. Spód formy o średnicy 26 cm wykładamy pergaminem.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (spód oraz boki), następnie wykładamy warstwę twarogu oraz śliwki. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez kolejne 20–30 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: polędwica wieprzowa ze śliwkami


 

 

 

Notka redakcyjna

Jeżeli do kruszonki użyjemy zamiast mąki pszennej, mąki kokosowej, to będzie ona miała delikatnie złocisty kolor i wyczuwalnie kokosowy smak, świetnie pasujący zwłaszcza do śliwek.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy