Placek kokosowy

Placek ten jest jest świetną alternatywą do ciast z kremami i innymi mazidłami. Gorąco polecam !

dodany przez: joaantek

Desery

Czas przygotowania:
30min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 161 głosów)


Składniki:

  • Ciasto
  • 35 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny Palmy
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 całe jajko, 1 żółtko
  • 2 niezbyt kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Wkładka kokosowa
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • Masa
  • jajeczna
  • 6 żółtek
  • 20 dag cukru kryształu
  • Dodatkowo
  • polewa czekoladowa na wierzch

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto
  • Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajko, żółtko i resztę składników. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części.
  • Wkładka kokosowa
  • Ubijamy piane z białek, dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy kokos i delikatnie go mieszamy.
  • Przygotowanie ciasta
  • Jedną częścią kakaowego ciasta wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to nakładamy wkładkę kokosową i przykrywamy resztą ciemnego ciasta. Placek wkładamy do pieca (ok 45 minut w 180 st).
  • Pod koniec pieczenia przygotowujemy masę jajeczną : żółtka ucieramy z cukrem. Po wyjęciu z piekarnika ciasta natychmiast zalewamy go masą jajeczną. Zostawiamy placek do zastygnięcia polewy jajecznej. Gdy to zatężeje wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
  • Ciasto nie jest zbyt słodkie. Żółtka tężeją na gorącym cieście, dlatego nie ma obaw co do jedzenia ich w postaci surowej.

Porady

Zobacz też: placek z rabarbarem i imbirem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy