Pieczony camembert z figami i miodem

Któż z nas nie lubi rozpływającego się w ustach, cieplutkiego camemberta? Ten pyszny pleśniowy ser zwykle podawany jest z żurawiną, jednak my zdecydowaliśmy się na zaserwowanie go z figami i miodem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 193 głosów)

Składniki:

  • 35 dag  camemberta w drewnianym opakowaniu
  • 4 świeże figi
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • łyżeczka świeżych listków oregano
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Pieczony camembert z figami i miodem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Duży ser wyjmujemy z opakowania i z powrotem wkładamy do dolnej części pudełka. 3 figi tniemy w dużą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, polewamy miodem i łączymy z orzechami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy mieszaninę na ser i pieczemy przez 15 min. Po wyjęciu dekorujemy ćwiartkami pozostałej figi i posypujemy listkami oregano.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy