Pieczony camembert z figami i miodem

Któż z nas nie lubi rozpływającego się w ustach, cieplutkiego camemberta? Ten pyszny pleśniowy ser zwykle podawany jest z żurawiną, jednak my zdecydowaliśmy się na zaserwowanie go z figami i miodem.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 35 dag  camemberta w drewnianym opakowaniu
  • 4 świeże figi
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • łyżeczka świeżych listków oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Duży ser wyjmujemy z opakowania i z powrotem wkładamy do dolnej części pudełka. 3 figi tniemy w dużą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, polewamy miodem i łączymy z orzechami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy mieszaninę na ser i pieczemy przez 15 min. Po wyjęciu dekorujemy ćwiartkami pozostałej figi i posypujemy listkami oregano.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
miód przekąska przystawka figi camembert pieczony camembert
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze