Przepis na bakłażany z pomidorkami, mozarellą i figami
Składniki:
duży bakłażan
oliwa
sól
2 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 pora
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka cukru
kulka świeżej mozzarelli
2–3 świeże figi
Bakłażany z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bakłażan przecinamy na pół, miąższ nacinamy ukośnie, uważając, aby nie przeciąć skóry. Czosnek obieramy, drobno siekamy i nacieramy nim miąższ bakłażana. Za pomocą pędzla smarujemy miąższ oliwą, oprószamy lekko solą.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Pieczemy przez 30 min w temp. 180ºC. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzucamy pomidorki przecięte na połówki i pory pokrojone w cienkie
plasterki. Smażymy przez 3–5 min, aż pomidorki lekko się skarmelizują, a pory zmiękną. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na patelnię ze smażenia wlewamy ocet i wsypujemy cukier, patelnię stawiamy z powrotem na średni ogień. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia i odparowujemy, aż powstanie gęsty syrop. Na podpieczonym bakłażanie rozkładamy plastry mozzarelli, następnie kładziemy pory z pomidorami i świeże figi pokrojone w plasterki. Wstawiamy na 8–10 min do piekarnika, aż ser się rozpuści. Bakłażany podajemy lekko skropione syropem balsamicznym. W razie potrzeby oprószamy lekko solą i skrapiamy oliwą. Podajemy natychmiast.