Bakłażany z figami

Ocena:

4.57 (184)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Przepis na bakłażany z pomidorkami, mozarellą i figami

Składniki:

  • duży bakłażan
  • oliwa
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pora
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka cukru
  • kulka świeżej mozzarelli
  • 2–3 świeże figi

Bakłażany z figami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażan przecinamy na pół, miąższ nacinamy ukośnie, uważając, aby nie przeciąć skóry. Czosnek obieramy, drobno siekamy i nacieramy nim miąższ bakłażana. Za pomocą pędzla smarujemy miąższ oliwą, oprószamy lekko solą.
  • Układamy na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Pieczemy przez 30 min w temp. 180ºC. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzucamy pomidorki przecięte na połówki i pory pokrojone w cienkie
  • plasterki. Smażymy przez 3–5 min, aż pomidorki lekko się skarmelizują, a pory zmiękną. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na patelnię ze smażenia wlewamy ocet i wsypujemy cukier, patelnię stawiamy z powrotem na średni ogień. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia i odparowujemy, aż powstanie gęsty syrop. Na podpieczonym bakłażanie rozkładamy plastry mozzarelli, następnie kładziemy pory z pomidorami i świeże figi pokrojone w plasterki. Wstawiamy na 8–10 min do piekarnika, aż ser się rozpuści. Bakłażany podajemy lekko skropione syropem balsamicznym. W razie potrzeby oprószamy lekko solą i skrapiamy oliwą. Podajemy natychmiast.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne