PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE

Aromatyczna,pachnąca kiełbasa wg braci Kuroni.Tak podaną białą kiełbasę lubia nawet dzieciaki.

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyzki majeranku
  • 5 liści laurowych
  • 60 g miękkiego masła
  • 5 ziarenm ziela angielskiego
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyzki chrzanu
  • 2 peczki koperku
  • 200 ml smietany
  • głowka czosnku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku.Dodajemy mąkę,energicznie mieszamy.Dodajemy gorący bulion,mieszamy aby nie powstały grudki.Częscią powstałego sosu hartujemy śmietanęi wszystko razem mieszamy.Dodajemy chrzan,koperek,doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.Do garnka wrzucamy kiełbasę,zalewamy wodą,wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,całą cebule,majeranek.Gotujemy ok.15 minut na srednim ogniu.Kiełbasę przekładamy do blaszki,obkładamy krążkami cebuli i ząbkami czosnku.Zapiekamy z dwoch stron na rumiano.Podajemy polane sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy