dalmatynczyk

Dalmatyńczyk

Ocena:

4.52 (195)

  • 60 min.
Pyszne ciasto, którego każdy kęs rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Biały biszkopt:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Biszkopt żółty
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 25 dkg masła
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • 1 puszka ananasów
  • starta czekolada ew. kakao

Dalmatyńczyk - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć na blaszkę lub tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec biały biszkopt w temp. 180 stopni C ok 20 minut.
  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Ostrożnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć na blaszkę lub tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec żółty biszkopt w temp. 180 stopni C ok 20 minut.
  • Zagotować 3/4 litra mleka. W zostawionej 1 szklance mleka rozmieszać budynie. Wlać je do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić go z ognia.
  • Do gorącego budyniu wsypać 3 galaretki cytrynowe (w proszku, prosto z opakowania) i energicznie mieszając, rozpuścić je w masie. Zostawić całość do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć mikserem na pulchną masę, dodawać po łyżce budyniu z galaretką. Na koniec dodać pokrojone w małe kosteczki i osączone z syropu ananasy.
  • Biały biszkopt posypać czekoladą
  • Wyłożyć masę
  • Masę posypać czekoladą
  • Przykryć żółtym biszkoptem
  • Udekorować polewą.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne