Wypełnione wybornym nadzieniem paszteciki z mięsem to potrawa, która zawsze jest mile widziana na stole. Kuszą samym wyglądem, a po spróbowaniu urzekają smakiem. Mogą być sposobem na udany obiad, pożywną kolację oraz smakowitą przekąskę w ciągu dnia. Paszteciki można przygotować z różnych typów ciasta, również farsze nie znają ograniczeń w doborze składników.
StockFood
(średnia 4.37 z 204 głosów)
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki na ciasto (mąkę pszenną, masło, 1 jajko, jogurt naturalny) umieścić w misce, wyrobić i odłożyć na 2 godziny do lodówki.
Przygotowanie farszu: Następnie cebulę należy drobno posiekać i usmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu i 3 g soli. Do miski można włożyć mięso mielone, 1 jajko, podsmażoną cebulę, pieprz, 5 g soli i majonez. Składniki na farsz trzeba dokładnie ze sobą połączyć i odstawić.
Pieczenie pasztecików z mięsem: Następnie ciasto trzeba rozwałkować na stolnicy, położyć nadzienie wzdłuż i zwinąć, aby powstał rulon. Potem należy podzielić je na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki trzeba posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na 190°C na 15-20 minut do zbrązowienia.
Kalorie: 150
Porady
- Z robieniem pasztecików jest jak z robieniem pierogów – na dłuższy czas zatrzymują nas w kuchni, ale gdy już powstaną, jest ich całe mnóstwo, przez co spokojnie wystarczają na dwa, a nawet trzy obiady. Jednym z najbardziej lubianych wariantów pasztecików, obok pasztecików z kapustą i grzybami, są paszteciki z mięsem.
- Jak przyrządzić idealny mięsny farsz? W nadzieniu do pasztecików ważne są trzy rzeczy – jakość mięsa, odpowiednie wyrobienie farszu i doprawienie. Jeśli chcemy, aby nasze paszteciki były prawdziwie wykwintne, zrezygnujmy z pakowania do farszu mięsnych resztek z innych obiadów. Ugotujmy ładny kawałek mięsa (może być wołowe, wieprzowe albo drobiowe – według upodobań), następnie zmielmy mięso i wyróbmy z użyciem pozostałego z gotowania wywaru, podsmażonej cebulki, jajka, ewentualnie odrobiny bułki tartej.
- Podczas wyrabiania farszu pamiętajmy, że nie może on być ani są suchy, ani też za rzadki, rozpadający się. Ostatni krok to doprawienie nadzienia. Obok soli i pieprzu warto dodać natkę pietruszki, majeranek, paprykę i tymianek. Do wyrabiania odpowiedniej masy może przydać się blender lub maszynka do mielenia mięsa
Ciasto na paszteciki z mięsem możemy przygotować na kilka sposobów. Najprostsza i najszybsza, a zarazem bardzo udana metoda na paszteciki, to zrobienie ich z gotowego ciasta francuskiego. Kupimy je w każdym markecie w formie zwiniętego w rulon i zapakowanego arkuszu ciasta. Wystarczy rozwinąć je na blasze, nałożyć farsz, zawinąć, pokroić, posmarować żółtkiem i możemy piec!
Paszteciki z mięsem możemy też przyrządzić na cieście drożdżowym, półfrancuskim, półkruchym lub kruchym. Są trochę bardziej czasochłonne niż paszteciki z gotowego ciasta, ale smakują znakomicie i co ważne, są z domowego, a nie kupnego ciasta, co podnosi ich wartość kulinarną.
Paszteciki półkruche, francuskie i kruche są w smaku bardziej maślane, zwarte, niepozbawione lekkiej dozy chrupkości, natomiast paszteciki drożdżowe są bardziej miękkie, puszyste, przypominają nadziewane bułeczki.
Komentarze