Panga pieczona z warzywami

zdrowe i szybkie

dodany przez: golfistka

ryba

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.36 z 202 głosów)

Składniki:

  • 2 filety z pangi
  • pół pora
  • duża marchewka
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, zioła do smaku wedle gustu

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Panga pieczona z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Filety z pangi skrapiamy cytryną, dodajemy przyprawy. Warzywa kroimy w słupki (marchewkę można zetrzec na tarce o dużuch okach). Z folii aluminiowej tniemy 2 kawałki tak, by można było zawinąc rybę. Na jej środku układamy rybę, na niej pora,marchewkę oraz posiekaną pietruszkę, ponownie skrapiamy cytryną i zawijamy szczelnie wszystkie składniki. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. na 30 minut.
  • Niektórzy marynują rybę w piwie przed pieczeniem lub dodają do środka krążki cebuli. Ja czasem dla efektu wrzucam do foliowej paczuszki plasterek cytryny (smak staje się trochę gorzkawy). Potrawę można z powodzeniem przyrządzic również na grilu. Podawac z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy