Panga pieczona z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Filety z pangi skrapiamy cytryną, dodajemy przyprawy. Warzywa kroimy w słupki (marchewkę można zetrzec na tarce o dużuch okach). Z folii aluminiowej tniemy 2 kawałki tak, by można było zawinąc rybę. Na jej środku układamy rybę, na niej pora,marchewkę oraz posiekaną pietruszkę, ponownie skrapiamy cytryną i zawijamy szczelnie wszystkie składniki. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 st. na 30 minut.
Niektórzy marynują rybę w piwie przed pieczeniem lub dodają do środka krążki cebuli. Ja czasem dla efektu wrzucam do foliowej paczuszki plasterek cytryny (smak staje się trochę gorzkawy). Potrawę można z powodzeniem przyrządzic również na grilu. Podawac z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Komentarze