Naleśniki z soczewicą i cukinią

Wytrawne naleśniki z soczewicą i cukinią to prosta i smaczna przekąska, doskonała na śniadanie lub lunch na wynos. Wegetariańskie danie stanowi zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

Naleśnikiciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Wytrawne naleśniki z warzywnym  farszem to doskonały pomysł na zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Możemy je przyrządzić z dodatkiem ziół; kurkumy lub szpinaku; a do środka włożyć; co tylko nam się podoba – od hummusu po chili sin carne. Przepis na naleśniki z cukinią I pasta z soczewicy to prosty sposób na pyszny I pełnowartościowy posiłek. Fetę natomiast można zastąpić wegańską wersją z tofu. Do miski wbijamy jajka; dodajemy mleko; mąkę; proszek do pieczenia; sól i wodę mineralną. Mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na bok. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny soczewicę mieszamy z harissą; skórką i sokiem z cytryny; solą; pieprzem i miodem blendujemy na gładką masę. Cukinię kroimy na cienkie plastry i grillujemy na patelni z obu stron. Smarujemy je odrobiną soku z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem. Ser feta kroimy w kostkę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron. Na każdym naleśniku rozprowadzamy pastę z soczewicy; nakładamy plastry cukinii; rukolę oraz ser feta. Zwijamy w rulon i przekrawamy na pół.

Porady

Zobacz też: zupa cukiniowa z fasolką szparagową

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy