Naleśniki z soczewicą i cukinią
Naleśniki z soczewicą i cukinią - Przepis na Naleśniki z soczewicą i cukiniąWytrawne naleśniki z soczewicą i cukinią to prosta i smaczna przekąska, doskonała na śniadanie lub lunch na wynos. Wegetariańskie danie stanowi zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

Naleśnikiciasto naleśnikowe
- Czas przygotowania:
- 25 min.
- Dla ilu osób:
- dla 2 osób
- Poziom trudności: Łatwy
(średnia 4.54 z 169 głosów)
Składniki:
- jajka 3 szt.
- mleko 200 ml
- mąka 150 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
- woda gazowana 100 ml
- Soczewica czerwona 250 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe
- olej rzepakowy 1 łyżka stołowa
- cytryna 1 szt.
- Harissa 1 szt.
- miód 2 łyżeczki
- kardamon 1/4 łyżeczki
- słodka papryka 1/4 łyżeczki
- imbir 1/2 łyżeczki
- cukinia 2 szt.
- rukola 100 g
- feta 200 g
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- 1.Wytrawne naleśniki z warzywnym farszem to doskonały pomysł na zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Możemy je przyrządzić z dodatkiem ziół; kurkumy lub szpinaku; a do środka włożyć; co tylko nam się podoba – od hummusu po chili sin carne. Przepis na naleśniki z cukinią I pasta z soczewicy to prosty sposób na pyszny I pełnowartościowy posiłek. Fetę natomiast można zastąpić wegańską wersją z tofu. Do miski wbijamy jajka; dodajemy mleko; mąkę; proszek do pieczenia; sól i wodę mineralną. Mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na bok. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z cytryny soczewicę mieszamy z harissą; skórką i sokiem z cytryny; solą; pieprzem i miodem blendujemy na gładką masę. Cukinię kroimy na cienkie plastry i grillujemy na patelni z obu stron. Smarujemy je odrobiną soku z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem. Ser feta kroimy w kostkę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z obu stron. Na każdym naleśniku rozprowadzamy pastę z soczewicy; nakładamy plastry cukinii; rukolę oraz ser feta. Zwijamy w rulon i przekrawamy na pół.
Porady
Zobacz też: zupa cukiniowa z fasolką szparagową
Podobne przepisy

Przygotowanie: 1 godzina Sztuka: 210 kcal
Naleśniki z jajecznicą i cukinią

Zapiekane naleśniki faszerowane cukinią

Zapiekane naleśniki z boczkiem, cukinią oraz serem.
Naleśniki z cukinią boczkiem

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 20 minut Porcja: 345 kcal Składniki na ok. 12 sztuk
Krokiety z soczewicą

Sałatka z soczewicą, granatem i burakami to słodki i aromatyczny posiłek pełny witamin. Soczewica i buraki tworzą sycące danie. Sałatka z soczewicą, granatem i burakami idealnie nadaje się do wzięcia na piknik lub na drugie śniadanie do pracy.
Sałatka z soczewicą, granatem i burakami

Pierogi z soczewicą

Zupa z soczewicą i kurczakiem

Smaczne naleśniki z serem, które można zaserwować zarówno na obiad, jak i deser. Naleśniki z serem są super szybkie do przygotowania, powinien poradzić sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Warto zrobić ich więcej i podać na różne sposoby - z polewą czekoladową, bitą śmietaną lub sosem owocowym.
Naleśniki z serem
