4.4 (155)
UWAGA:
Płatki owsiane muszą być namaczane przez 60 minut
150 g płatków owsianych
50 g suszonej żurawiny
25 g suszonych wiśni
100 ml soku jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
75 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
2 jabłka
6 łyżek syropu klonowego
300 g serka wiejskiego
150 g jogurtu (chudego)
cynamon w proszku
do dekoracji wg upodobania kawałki gruszek
i bananów lub plastry pomarańczy
Mieszamy w misce płatki owsiane, owoce żurawiny, wiśnie, sok jabłkowy i cytrynowy. Zostawiamy na 60 minut, żeby nasiąknęły i zmiękły. Orzechy pekan siekamy grubo i podprażamy lekko na patelni bez tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka myjemy, przepołowiamy i usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy każde na 8 kawałków i 4 z nich odkładamy na bok, a pozostałe kroimy w drobne pałeczki i dodajemy do musli. Syrop klonowy, serek i jogurt mieszamy razem i nakładamy do miseczek. Musli „New England” podajemy udekorowane kawałkami jabłka, siekanymi pekanami oraz, jeśli lubimy, udekorowane kawałkami gruszek, bananów lub plastrami pomarańczy.
Porcja zawiera: 475 kcal/2000 kJ, 52 g węglowodanów, 18 g białka, 21 g tłuszczu
Czas przygotowania: 15 minut
Porady
Zobacz też: zupa mleczna z czekoladowa z orzechowym musli