Musli New England z serkiem wiejskim na śniadanie

Ocena:

4.4 (155)

Musli z serkiem wiejskim to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie. W sam raz dla osób będących na diecie.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

    UWAGA:
    Płatki owsiane muszą być namaczane przez 60 minut

    150 g płatków owsianych
    50 g suszonej żurawiny
    25 g suszonych wiśni
    100 ml soku jabłkowego
    2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
    75 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi)
    2 jabłka
    6 łyżek syropu klonowego
    300 g serka wiejskiego
    150 g jogurtu (chudego)
    cynamon w proszku
    do dekoracji wg upodobania kawałki gruszek
    i bananów lub plastry pomarańczy

Musli new england z serkiem wiejskim na śniadanie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mieszamy w misce płatki owsiane, owoce żurawiny, wiśnie, sok jabłkowy i cytrynowy. Zostawiamy na 60 minut, żeby nasiąknęły i zmiękły. Orzechy pekan siekamy grubo i podprażamy lekko na patelni bez tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka myjemy, przepołowiamy i usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy każde na 8 kawałków i 4 z nich odkładamy na bok, a pozostałe kroimy w drobne pałeczki i dodajemy do musli. Syrop klonowy, serek i jogurt mieszamy razem i nakładamy do miseczek. Musli „New England” podajemy udekorowane kawałkami jabłka, siekanymi pekanami oraz, jeśli lubimy, udekorowane kawałkami gruszek, bananów lub plastrami pomarańczy.

    Porcja zawiera: 475 kcal/2000 kJ, 52 g węglowodanów, 18 g białka, 21 g tłuszczu

    Czas przygotowania: 15 minut

Porady

Zobacz też: zupa mleczna z czekoladowa z orzechowym musli

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne