Morszczuk zapiekany

Ocena:

4.48 (161)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Mała odmiana od tradycyjnej smażonej ryby

Składniki:

  • 2 filety z morszczuka
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 10-15 dkg sera żółtego
  • świeże zioła
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • zioła prowansalskie

Morszczuk zapiekany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania soku. Posolić, popieprzyć do smaku. Filety posypać solą, pieprzem i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na rybę wyłożyć pieczarki.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory oraz posiekane drobno zioła. Smażyć do zgęstnienia. Tak przygotowanym sosem polać rybkę.
  • Całość posypać startym żółtym serem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekać 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
  • Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne