Morszczuk zapiekany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do odparowania soku. Posolić, popieprzyć do smaku. Filety posypać solą, pieprzem i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na rybę wyłożyć pieczarki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory oraz posiekane drobno zioła. Smażyć do zgęstnienia. Tak przygotowanym sosem polać rybkę.
Całość posypać startym żółtym serem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekać 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni.
Komentarze