Moje spaghetti carbonara

Smaczne i bardzo pożywne danie:)

dania z makaronem

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 156 głosów)

Składniki:

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 15 dkg wędzonego chudego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżka serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 200 gram śmietany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 dkg sera parmezan
  • 10 dkg sera żółtego
  • bazylia suszona 1/4 łyżeczki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie al dente,boczek pokroić,podsmażyć,pod koniec dodać posiekany drobniutko czosnek i minutę zeszklić.
  • Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.
  • Starty ser wymieszać ze śmietaną roztrzepanymi żółtkami i bazylią,dokładnie wymieszać.
  • Wlać wszystko do boczku ,mieszając(uwaga nie może się zagotować,bo się zwarzyć)tylko podgrzewamy na bardzo małym ogniu aż ser się rozpuści.
  • Wrzucić spaghetti do sosu wymieszać żeby się wszystko okleiło sosem.
  • Smacznego.:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy