Moje biszkoptowe baranki

Baranki takie i z innego ciasta piekę co roku na Wielkanoc.

Ciastabiszkoptbaranek wielkanocnyDesery

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.57 z 164 głosów)

Składniki:

  • * jajka 2 szt
  • * mąka pszenna 2 łyżki
  • * cukier kryształ 2 łyżki
  • * sól odrobina
  • * masło 1 płaska łyżeczka
  • do zrobienia oczu:
  • * goździki 2 szt
  • do foremki:
  • * tłuszcz
  • inne dekoracje: rzeżucha tacka styropianowa, borowinki, bukszpan, wstążeczka, patyczek do szaszłyków

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Masło rozpuścić .
  • Formę rozkręcić, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
  • Złożyć z powrotem foremkę i szczelnie skręcić.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Jaja wybić osobno na talerzyk , wlać je do miski miksera, dodać do nich sól i cukier.
  • Miksować aż do uzyskania puszystej masy.
  • Dodać roztopione masło oraz mąkę i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto biszkoptowe przelać do foremki.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika formę z barankiem obłożyć zmoczoną w zimnej wodzie ściereczką.
  • Po 10 - 15 minutach zdejmujemy ściereczkę, rozkręcamy foremkę i wyjmujemy baranka.
  • W jeszcze ciepłego baranka wstawiamy po obu stronach głowy po 1 goździku (oczy).
  • Na szyję zawiązujemy kokardkę, a dalej już dekoracje wg swego pomysłu.
  • Ja wstawiam baranka do wcześniej wysianej na styropianową tackę rzeżuchy, lub umieszczam na prostokącie ze styropianu, owiniętym folią aluminiową, wtykam borowiny, lub bukszpan, palemki sztuczne lub żywe.
  • Na szpikulec do szaszłyków naciągam czerwoną wstążeczkę robiąc chorągiew .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy