Takie mięsko zawsze robi moja babcia,gdy kupuje świeżą wieprzowinę:)
Składniki:
1 kg wieprzowiny( łopatka lub od szynki)
4 duże białe cukrowe cebule
2 łyżki oleju
sól
pieprz ziołowy
1 łyżeczka majeranku
Mięsko na szybko zwane świeżyzną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki.
Obsmażyć na 2 łyżkach oleju na złoty kolor,wyjąć na talerzyk.
Cebulę pokroić w piórka,wrzucić na patelnie po mięsie,obsmażyć.
Dodać do cebuli,lekko posolić posypać majerankiem,i sporą ilością pieprzu ziołowego,dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 10-15 min(nie dłużej,mięso nie może być rozgotowane) musi być lekko twarde,kroimy je nożem.