Mięciutkie pierniczki w czekoladzie.

Pierniczki,które od upieczenia poprzez kolejne dni są cały czas mięciutkie i nie muszą kruszeć.

Dodany przez:

Mięciutkie pierniczki w czekoladzie.

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
80 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • * * 35 dag płynnego,naturalnego miodu naturalnego
  • * * 1 kostka masła tj.25 dag
  • * * 25 dag cukru
  • * * 5 jajek
  • * * 3 łyżeczki sody
  • * * 1 kg mąki pszennej tortowej
  • * * szczypta imbiru w proszku
  • * * 1,5 łyżki cynamonu
  • * * 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • * * 3 tabliczki gorzkiej czekolady po 10 dag każda
  • * * 5 łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Przepis dostałam od koleżanki.Po spróbowaniu tych pierniczków nie będę robić żadnych innych.Te są na prawdę idealne i cały czas są mięciutkie. Mikserem utrzeć masło z miodem,cukrem .Wbić jajka .Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodawać stopniowo i cały czas miksować końcówkami spiralnymi miksera.Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia rwać po kawałku ciasta.Stolnicę podsypywać mąką i wałkować dość grube placki (minimum ok.0,5 cm.Foremkami wykrawać pierniczki i luźno układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Ciastka w trakcie pieczenia urosną. Pieczemy je przez ok.8 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Wyjąć z piekarnika i chwilę pozostawić na blasze, po czym przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.Otrzymamy ok.80-100 pierniczków, w zależności od wielkości foremek. Do czasu spożycia przechowywać zamknięte w pojemniku lub słoju.Ozdabiać najlepiej dzień lub kilka godzin przed podaniem, żeby czekolada ich nie posklejała. Na polewę w małym garnuszku włożyć pokruszone czekolady i wlać olej.Wstawić do większego garnka z gorącą wodą i na małym ogniu podgrzewać,aż czekolada się stopi i połączy z olejem.Polewać pierniczki z wierzchu lub zanurzać całe w czekoladzie. Dekorować dowolnie.Ja pierniki w kształcie choinek dekorowałam kolorowymi kandyzowanymi skórkami i owocami , tak by stworzyć imitację bombek.Dachy domków,drzwi i okna posypywałam wiórkami kokosowymi na kształt śniegu.Kwiatki obsypywałam dookoła kolorową okrągłą posypką. Dzwoneczki natomiast ozdobiłam krokantem orzechowym i kolorową posypką. Schłodziłam pierniki w lodówce, zapakowałam w grubą folię wraz z innym ciasteczkami (kruchymi czekoladowymi spiralkami i kruchymi ciasteczkami) i ozdobiłam kolorowymi wstążkami,ręcznie zrobionym karnecikiem i gwiazdką ze słomy. Takie świąteczne prezenciki córka dziś będzie sprzedawać na corocznym jarmarku adwentowym wraz ze swoją klasą.
wigilia deser dla dzieci Święta ciastka pierniki z czekoladą
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze