Medaliony z kaczki z borowikami

Medaliony z kaczki z borowikami

Dania głównedania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 176 głosów)

Składniki:

  • 40 dag piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 50 dag borowików
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Medaliony z kaczki z borowikami
  • Z piersi kaczki odcinamy część tłuszczu i włókna (żeby mięso poddane działaniu wysokiej temp. się nie zwinęło). Oprószamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z obu stron. Przekładamy na blachę i pieczemy 8–10 min w temp. 240°C (pierś powinna być jeszcze lekko krwista). Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy, aby odpoczęła.
  • Grzyby oczyszczamy,małe kapelusze zostawiamy, a resztę kroimy na połówki lub w plastry. Szalotkę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podduszamy na gorącym oleju (2 łyżki), oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy grzyby i smażymy, aż się zrumienią. Grzyby przekładamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, wsypujemy natkę.
  • Suszone pomidory osączamy z zalewy i kroimy w paseczki, dodajemy do grzybów, mieszamy, ew. przyprawiamy. Ziemniaki kroimy w grube plastry, układamy na blasze, skrapiamy pozostałym olejem, oprószamy grubą solą oraz igiełkami rozmarynu i podpiekamy w piekarniku. Pierś kaczki podajemy pokrojoną w plastry, ułożoną na podpieczonych ziemniakach, udekorowaną grzybami z pomidorami.

Porady

Zobacz też przepis na: krem z borowików

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy