Spaghetti z tuńczykiem

Ocena:

4.53 (302)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Spaghetti z tuńczykiem i pesto to pomysł na pyszny, zdrowy i sycący obiad dla całej rodziny. Ten przepis to doskonała propozycja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy przyrządzić pełnowartościowy posiłek dla swoich bliskich. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na makaron spaghetti z tuńczykiem z puszki! 

Składniki:

  • makaron spaghetti  400 g

  • tuńczyk w sosie własnym  1 puszka

  • bazylia  4 gałązki

  • parmezan  50 g

  • czosnek  1 ząbek

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • orzechy piniowe  20 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • cebula  1 szt.

Spaghetti z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy pesto. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii (można zastąpić je pestkami słonecznika), a następnie blendujemy je razem z listkami bazylii, połową parmezanu, oliwą i czosnkiem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. 

    Makaron z krewetkami
  • Krok 2:

    Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy cebula będzie już podsmażona, na patelnię dodajemy także pesto i puszkę tuńczyka. Wszystko mieszamy i gotujemy razem jeszcze przez chwilę. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Na wierzchu posypujemy resztą parmezanu. 

    Czosnek cebula patelnia

Porady

  • Do przygotowania makaronu z tuńczykiem z puszki w sosie własnym rekomendujemy wykorzystać makaron spaghetti. Jeśli jednak za nim nie przepadamy, to równie dobrze sprawdzi się tagliatelle, penne, a nawet fusilli (świderki). Dobrym pomysłem jest przygotowanie makaronu z tuńczykiem na bazie makaronu pełnoziarnistego, który nie tylko jest mniej kaloryczny, ale również znacznie zdrowszy. Inną opcją jest makaron bezglutenowy np. z ciecierzycy czy z soczewicy. 
  • Jeśli zależy nam na jak najszybszym przygotowaniu spaghetti z tuńczykiem, to z powodzeniem możemy wykorzystać gotowe pesto bazyliowe ze sklepu. 
  • W naszym przepisie na makaron z tuńczykiem z puszki radzimy wykorzystać także parmezan, który opcjonalnie możemy zastąpić serem grana padano czy też serem corregio. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Makaron spaghetti z tuńczykiem z puszki to pomysł na szybki, a zarazem zdrowy posiłek, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Możemy przygotować go w różnych odsłonach i z różnymi dodatkami. Dobrym pomysłem jest zmodyfikowanie bazowego przepisu na makaron z tuńczykiem poprzez wzbogacenie go o swoje ulubione dodatki. Z makaronem i tuńczykiem dobrze będą komponować się takie składniki jak: oliwki, papryka, pomidorki koktajlowe i pomidory suszone, kukurydza, karczochy, szpinak, cukinia, bakłażan, a nawet… jajka. Dodatkowo możemy przygotować makaron z tuńczykiem z różnych sosach np. pomidorowym, śmietanowo-koperkowym lub serowym. Poniżej podpowiadamy jak to zrobić. 

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym 

Do przygotowania sosu pomidorowego do spaghetti z tuńczykiem niezbędne są pomidory – możemy wykorzystać świeże (najlepiej sprawdzą się w sezonie letnim), jednakże wcześniej musimy je sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dobrze sprawdzą się również pomidory z puszki – najlepiej pelati, które są najsłodsze, a zarazem najbardziej wyraziste w smaku. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od posiekania cebuli i czosnku w drobną kostkę, a następnie podsmażenia ich na oliwie z oliwek (najpierw smażymy cebulę, a dopiero po chwili dodajemy czosnek). Dalej dodajemy pomidory i całość gotujemy przez 7-10 minut (bez przykrycia). Po tym czasie dodajemy oregano, cukier, sól i pieprz i całość mieszamy z makaronem i tuńczykiem. 

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym 

Ciekawą alternatywą dla naszej propozycji – makaronu z tuńczykiem w pesto jest spaghetti w sosie śmietankowo-koperkowym. Wystarczy podsmażyć cebulkę i czosnek na maśle, wlać bulion, pogotować przez chwilę, a następnie dodać śmietankę 30% lub 36% i drobno posiekany koperek. Całość możemy zagęścić mąką pszenną jeśli zachodzi taka potrzeba. Na końcu sos wlewamy do makaronu z tuńczykiem i całość gotujemy przez chwilę, by wszystkie składniki mogły się połączyć. 

Makaron z tuńczykiem w sosie serowym 

Świetną propozycją, chociaż z pewnością już nie tak zdrową i niskokaloryczną, jest przygotowanie makaronu z tuńczykiem w sosie serowym lub serowo-jogurtowym. W tym celu możemy wykorzystać serki topione lub np. cheddar. Tego typu sos przygotowuje się niezwykle łatwo – najpierw rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę, smażymy przez chwilę i dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy, by nie powstały nam grudki. Na koniec odstawiamy mieszankę na bok i dodajemy tarty ser, który pod wpływem ciepła powinien się rozpuścić. W ten sposób przygotowany sos serowy możemy dodać do naszego tuńczyka z makaronem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne